Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i prażonym słonecznikiem
0
Obiad
,
Placuszki i naleśniki
,
Ser Feta
,
Słonecznik
,
Szpinak
Naleśniki z serem feta to jedne z moich ulubionych. Wegetariańskie, smaczne, dobrze doprawione i zdrowe. Jeżeli znudziła Wam się klasyka obiadowa czyli naleśniki z twarogiem i dżemem to śmiało możecie spróbować tej wersji.
Składniki na ok. 6 naleśników:
1,5 szkl. mąki 1 jajko
1/4 szkl. kefiru 1/4 szkl. mleka
Woda
Sól
1 opakowanie szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól, pieprz
1/2 kostki sera feta
3 łyżki łuskanego słonecznika
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i lejące (nie jak woda, trochę gęstsze - wsadzając chochelkę powinno z niej lekko spływać). Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przeciskamy czosnek i chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej patelni (może być po naleśnikach) podprażamy słonecznik. Na naleśniki nakładamy szpinak, ser feta i słonecznik, składamy naleśnik w trójkąt. Możemy dodatkowo zapiec z żółtym serem w piekarniku.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz