Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką
Proste drożdżówki z jabłkami i kruszonką... 🤤 Idealnie słodkie, z cynamonowymi jabłkami i maślaną kruszonką. Może jakieś małe pieczenie przy weekendzie?
Składniki na 9 średnich lub 6 dużych drożdżówek:
200 g mąki (u mnie orkiszowej)
20 g drożdży
1/2 szkl. letniego mleka
30 g ksylitolu/erytrolu/cukru
30 g roztopionego masła
Jabłka smażone:
1 jabłko + 1 łyżka masła + 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
2 łyżki masła + 2 łyżki mąki + 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
+ 1 białko
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i w miseczce mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy jabłka z cynamonem. Składniki na kruszonkę przecieramy ze sobą palcami. Wkładamy do lodówki. Po 10 minutach rozczyn mieszamy z mąką, cukrem i masłem. Wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub letniego mleka). Odstawiamy na 1h. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie wyrabiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 9 lub 6 części, formujemy kulki i je spłaszczamy. Układamy na blaszce. Wbijamy po łyżeczce jabłek na sztukę. Smarujemy białkiem jaja. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25 min.
Spróbuj również moich innych przepisów na drożdżówki:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz