Drożdżówki cynamonowe


Drożdżówki cynamonowe... Babcia powiedziała, że w życiu lepszych nie jadła... Więc to chyba najlepsza rekomendacja i miód na moje serce ❤️ mam nadzieję, że również je zrobicie i skradną Wam serce. Są miękkie, puszyste i nawet na drugi dzień bardzo świeże jakby dopiero były wyciągnięte z piekarnika.



Składniki:
350 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 500
30 g roztopionego masła
1 jajko
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
3/4 szkl. ciepłego (nie gorącego/wrzącego) mleka 
+ 1 białko, 3 łyżeczki cukru palmowego/kokosowego/trzcinowego + 1 kopiasta łyżeczka cynamonu + 1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier i 4 łyżki ciepłego mleka i mieszamy. Odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę cukru, mleko i roztopione masło. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na mniejsze części. Robimy z nich ślimaki. Przekładamy do formy i odstawiamy na kolejne 30 min. W misce mieszamy białko, cukier, mleko i cynamon. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Po upływie czasu smarujemy mieszaniną drożdżówki. Pieczemy ok. 30 min (do zarumienienia).

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego






2 komentarze:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger