Uszka z grzybami mojej babci

Fani uszek z barszczem (albo barszczu z uszkami) łączmy się! :D W Święta szalejemy z babcią przepisowo i to kolejny jej popisowy przepis. Wege uszka, mocno grzybowe z ciastem na mące pszennej lub orkiszowej. PYCHOTA.
Składniki na 40 uszek:
Farsz grzybowy do uszek:
350 g pieczarek (super będzie jak dodamy również inne grzyby)
Sól, pieprz
Pieczarki kroimy na duże kawałki i smażymy. Następnie je miksujemy lub bardzo drobno siekamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz ma być gęsty. Wkładamy go na czas robienia ciasta do lodówki.
Ciasto na uszka:
250 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500)
1/2 szkl. ciepłej wody
1 żółtko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środku mąki robimy dołek. Wbijamy do niego żółtko. Dodajemy odrobinę ciepłej wody i mieszamy. Następnie dolewamy resztę wody, która została i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, ciągnące się jednak nie za rzadkie. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody lub mąki.
Ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką) i wykrawamy krążki (np. kieliszkiem). Wykładamy po łyżeczce farszu na ciasto i zlepiamy pierożki, a następnie ich ogonki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Uszka wrzucamy do wrzątku, wyciągamy po ok. 1 minucie po wypłynięciu ich na wierzch (najlepiej sprawdzić jedno uszko czy już jest gotowe i kontrolować żeby się nie rozlazły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz