Sernik z kokosową pierzynką


Sernik z pianką kokosową na dobry początek tygodnia ❄️🥥Delikatna jak puch masa serowa, delikatnie kokosowa pianka... To co, zrobicie? 🤔🤤




Składniki na tortownicę 24-26 cm:
1 kg zmielonego sera
2 łyżki masła
2 budynie waniliowe (mogą być bez glutenu)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 szkl. mleka (może być płynne mleko kokosowe, takie w kartonie jak sojowe czy ryżowe)
5 jajek (w tym 3 podzielone na żółtka i białka)
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru/cukru kokosowego
+ 6 łyżek cukru kokosowego i 4 łyżki worków kokosowych

Przygotowanie:
Masło ucieramy z 2 jajkami i 3 żółtkami. Dodajemy stopniowo ksylitol/erytrol/cukier. Dodajemy również powoli zmielony ser nadal miksując. Mleko mieszamy z budyniami, aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Wlewamy do sera i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę serową. Pieczemy sernik przez 60 min. 10 min przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem kokosowym. Dodajemy wiórki kokosowe i krótko miksujemy. Przekładamy piankę na sernik i robimy "maziaje" łyżką. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Pieczemy jeszcze przez 25 min.



3 komentarze:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger