Pierogi z kapustą i grzybami mojej babci (pszenne lub orkiszowe)
0
Boże Narodzenie
,
Kapusta
,
Kapusta kiszona
,
Kuchnia Polska
,
Mąka orkiszowa
,
Mąka pszenna
,
Obiad
,
Pierogi
,
Polskie smaki
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegetariańskie
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych (zaraz po barszczu z uszkami!). Przepis stworzony przez moją babcię, a spisany i opublikowany przeze mnie. Te ze zdjęcia robiłyśmy wspólnie. Gdy tylko jestem w domu zawsze przy nich pomagam, chociaż przeważnie robimy ruskie. Spróbujcie tego przepisu - dzięki niemu stworzycie pierogi idealne.
Składniki na ok. 70 sztuk pierogów:
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej (jeżeli jest bardzo kwaśna to należy ją delikatnie opłukać)
400 g pieczarek (super jest dodać kilka innych grzybów dla lepszego smaku)
1 duża lub 2 małe cebule
Olej rzepakowy do smażenia
Olej rzepakowy do smażenia
Kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dajemy na sitko (możemy na całą noc). Następnie kapustę dobrze odciskamy np. przez lniana ściereczkę lub gazę. Pieczarki i kapustę drobno siekamy. Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i i je podsmażamy/podduszamy (doprawiamy odrobiną soli) aż woda odparuje. Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki, kapustę i cebulę łączymy ze sobą i ponownie podsmażamy. Jeżeli farsz jest bardzo mokry dodajemy łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem. Farsz studzimy.
Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej (typ ok. 500)
1 i 1/4 szkl. mleka wymieszanego z wodą (50/50)
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego
Mleko z wodą podgrzewamy z solą i olejem (powinno być ciepłe, ale nie wrzące).
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środku robimy dołek. Wbijamy do niego żółtko. Dodajemy trochę podgrzanego płynu i mieszamy. Następnie dolewamy resztę która została i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ciągnące się jednak nie za rzadkie. W razie potrzeby dodajemy odrobinę ciepłej wody lub mąki. Odstawiamy ciasto na 20 min do miski.
Ciasto wałkujemy (musi być trochę grubsze niż na zwykłe, ruskie pierogi) i wykrawamy krążki (np. szklanką). Wykładamy po pełnej łyżeczce farszu na ciasto i zlepiamy pierogi. W garnku gotujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy do wrzątku, wyciągamy po ok. 2 minutach po wypłynięciu ich na wierzch (najlepiej sprawdzić jeden pierożek czy już jest gotowy i kontrolować żeby się nie rozlazły). Podajemy z roztopionym masłem lub masłem + cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz