Brukowiec - prosty piernik na szybko


Przyznaję - na Brukowiec czekam cały rok. To moje ulubione świąteczne ciasto.  Jest pysznie korzenno-miodowy, przełamany marmoladą. Jego wygląd "bruku" również zachwyca. To jedno z najstarszych ciast, robi się go już od średniowiecza. Ciasto to jest popularne głównie na terenie Mazur, ale jak widać - my na Podkarpaciu też je znamy, robimy i kochamy. Serwuje się je głównie na Boże Narodzenie i Wielkanoc.



Składniki na klasyczną, prostokątną blaszkę:
1 kg mąki pszennej (lub orkiszowej typ ok. 500)
100 g roztopionego masła
100 g ksylitolu/erytrolu/cukru
200 g prawdziwego miodu
1 kopiasta łyżka kakao
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika/korzennej
250 g marmolady (śliwkowej, wieloowocowej, różana, z pigwy)

Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią 4 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru i karmelizujemy. Dodajemy 1/2 szkl. wody i gotujemy ją przez 2 minuty. Resztę słodzidła zalewamy karmelem i mieszamy do momentu aż również się rozpuści. Dodajemy miód i przyprawę do piernika, ponownie gotujemy, a następnie studzimy. 
Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy przestudzoną słodką mieszaninę, rozpuszczone masło, kakao i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne). W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. 
Ciasto odstawiamy na 1h. 
Po upłynięciu czasu ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek o grubości ok. 3 cm.
Odrywamy z niego mniejsze kawałki, formujemy kulki, nakładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i ponownie tworzymy kulki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej nieregularne kulki. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. "Bruk" pieczemy przez 30-40 min.

Brukowiec aby zmiękł musi postać przed podaniem 1-3 dni.
Można dodatkowo polać go lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem. 






1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger