Brukowiec - prosty piernik na szybko
3
Boże Narodzenie
,
Ciasta
,
Ciasta z owocami
,
Cynamon
,
Kuchnia Polska
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Przyznaję - na Brukowiec czekam cały rok. To moje ulubione świąteczne ciasto. Jest pysznie korzenno-miodowy, przełamany marmoladą. Jego wygląd "bruku" również zachwyca. To jedno z najstarszych ciast, robi się go już od średniowiecza. Ciasto to jest popularne głównie na terenie Mazur, ale jak widać - my na Podkarpaciu też je znamy, robimy i kochamy. Serwuje się je głównie na Boże Narodzenie i Wielkanoc.
Składniki na klasyczną, prostokątną blaszkę:
1 kg mąki pszennej (lub orkiszowej typ ok. 500)
150 g roztopionego masła
100 g ksylitolu/erytrolu/cukru (jeżeli używamy ksylitolu/erytrolu to i tak do karmelizowanie musimy użyć 4 łyżki cukru)
ok. 100 ml mleka
200 g prawdziwego miodu
1 kopiasta łyżka kakao
2 duże jajka
2 kopiaste łyżeczki sody oczyszczonej
20 g przyprawy do piernika/korzennej
250 g marmolady (śliwkowej, wieloowocowej, różana, z pigwy)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią 4 łyżki cukru i karmelizujemy. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody i gotujemy ją przez 2 minuty. Resztę słodzidła zalewamy karmelem i mieszamy do momentu aż również się rozpuści. Dodajemy miód i przyprawę do piernika, ponownie gotujemy, a następnie studzimy. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy przestudzoną słodką mieszaninę, rozpuszczone masło, kakao i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), dolewamy stopniowo mleko po ok. 10 minutach wyrabiania ciasta. Ja potrzebowałam 100 ml. Ciasto odstawiamy na 1h. Po upłynięciu czasu ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek o grubości ok. 3 cm. Odrywamy z niego mniejsze kawałki, formujemy kulki, nakładamy po łyżeczce marmolady, zlepiamy brzegi i ponownie tworzymy kulki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej nieregularne kulki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. "Bruk" pieczemy przez 30-40 min. Przekładamy do woreczka foliowego lub pojemnika.
Brukowiec aby zmiękł musi postać przed podaniem 3-5 dni.
Można dodatkowo polać go lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
bardzo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWybrałam ten przepis, wydaje się najlepszy
OdpowiedzUsuńWybierałam ten przepis, wydaje mi się najlepszy. W tym roku wypróbuję
OdpowiedzUsuń