5 szybkich przekąsek z ciasta francuskiego (max. 3 składniki)


Tuż przed samym sylwestrem mam dla Was wpis zbiorowy z 5 pomysłami na szybkie przekąski z ciasta francuskiego z max. 3 składników (oprócz ciasta i ewentualnych przypraw). 2 propozycje na słodko, 1 wege i 2 z mięsem - każdy znajdzie coś dla siebie :)

Ruloniki z parówką i serem

Składniki na ok. 30 ruloników:
300 g ciasta francuskiego
ok. 10 cienkich parówek (z dobrym składem!)
10 plastrów sera żółtego
+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Ciasto kroimy na ok. 30 kawałków. 
Ser kroimy w kostkę (mniej więcej wielkości kwadratów z ciasta).
Parówkę kroimy na 3-4 kawałki.
Na ciasto nakładamy ser, parówkę i zawijamy rulonik. Zlepiamy końce. 
Nożem nacinamy paski na cieście. Przekładamy rulony na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 min. (do momentu aż ciasto się zarumieni).


Sakiewki z bananem, masłem orzechowym i czekoladą

Składniki na ok. 12 sakiewek:
300 g ciasta francuskiego
1 banan
50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
6 łyżeczek masła orzechowego
+ jajko do posmarowania 

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Banana kroimy w plasterki. Kostki czekolady dzielimy na pół.
Wycinamy ok. 24 kawałki ciasta. Na 12 nakładamy po pół łyżeczki masła orzechowego, kawałek czekolady i 2 plasterki banana. Przekładamy pustym kawałkiem ciasta. Nacinamy ciasto. 
Przekładamy sakiewki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 min. (do momentu aż ciasto się zarumieni).


Kwadraty z salami, serem i oliwkami


Składniki na ok. 12 kwadracików:
300 g ciasta francuskiego
ok. 6 plastrów salami
ok. 6 plastrów sera żółtego
ok. 12 oliwek czarnych
+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Ser, salami i oliwki kroimy na pół.
Wycinamy ok. 24 kawałki ciasta. Na 12 nakładamy po połówce sera, salami i dwie połówki oliwki. 
Przekładamy pustym kawałkiem ciasta. Nacinamy ciasto na krzyżyk. 
Przekładamy kwadraciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 min. (do momentu aż ciasto się zarumieni).



Sakiewki z cynamonowymi jabłkami

Składniki na ok. 12 sakiewek:
300 g ciasta francuskiego
1 duże jabłko lub 2 małe
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu
+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w małą kosteczkę. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody. Wrzucamy jabłka, słodzidło i cynamon. Dusimy ok. 5 min. Odstawiamy na bok.
Wycinamy ok. 24 kawałki ciasta. Na 12 nakładamy po łyżeczce duszonych jabłek. Przekładamy pustym kawałkiem ciasta. Nacinamy ciasto. 
Przekładamy sakiewki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 min. (do momentu aż ciasto się zarumieni).


Kwadraty z pomidorami

Składniki na ok. 12 sakiewek:
300 g ciasta francuskiego
2 pomidory
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
Szczypta soli do smaku
+ jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pomidory. Dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła i doprawiamy solą.
 Podsmażamy ok. 5 min. Odstawiamy na bok.
Wycinamy ok. 24 kawałki ciasta. Na 12 nakładamy po łyżeczce smażonych pomidorów. Przekładamy pustym kawałkiem ciasta. Nacinamy ciasto na krzyżyk. 
Przekładamy sakiewki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 10-15 min. (do momentu aż ciasto się zarumieni).


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger