3 aromatyczne napoje bezalkoholowe na Boże Narodzenie/Zimę
Na rozgrzanie, trawienie i zaostrzenie apetytu - mam dla Was 3 przepisy na napoje bezalkoholowe idealne na Boże Narodzenie i inne zimowe dni.
Pyszny, domowy kompot z suszu.
Sok jabłkowy na ciepło dla najmłodszych.
Grzane wino bezalkoholowe.
Kompot z suszu:
Składniki na porcję dla całej rodziny:
4 szkl. suszonych jabłek
3 suszone, wędzone gruszki
2 szkl. suszonych gruszek
1/2 szkl. suszonych, wędzonych śliwek
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1/2 szkl. suszonych daktyli
1/3 szkl. suszonych moreli
5 suszonych fig
4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru
2-3 litry wody
1/2 cytryny
1 gwiazdka anyżu
3 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżeczka syropu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Suszone owoce zalewamy wodą (lekko ponad ich stan) w garnku. Wyciskamy do suszu sok z cytryny. Dorzucamy anyż, cynamon i goździki. Dodajemy syrop waniliowy i ksylitol/erytrol/cukier. Gotujemy przez ok. 30 min na wolnym ogniu.
STOP - po gotowaniu nie wyrzucaj suszu :)
Zrób z niego:
Grzany sok jabłkowy:
Składniki na 2 porcje:
500 ml soku 100% jabłkowego
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
1/4 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy/przelewamy do garnka.
Gotujemy do momentu zawrzenia.
Odcedzamy goździki i anyż.
Grzane wino bezalkoholowe:
Składniki na 2 porcje:
500 ml wina bezalkoholowego
1 laska cynamonu
1 anyż
4 goździki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka suszonej żurawiny
+ 4 plastry pomarańczy
Przygotowanie:
Wino wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon, anyż, miód, żurawinę i goździki.
Gotujemy. Gdy wino zawrze zdejmujemy z palnika. Odcedzamy goździki, anyż i cynamon (żurawinę można wlać wraz z winem do kubków). Do wina wkładamy po 2 plasterki pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz