Tempeh goreng


Tempeh Goreng - czyli smażony tempeh, wcześniej marynowany w aromatycznych przyprawach. Druga najczęściej jedzona przeze mnie potrawa na Bali 😂

Tempeh - czyli sfermentowane nasiona soi z charakterystyczną tekturą (jak widać na zdjęciu). Zdecydowanie jest baaaardzo ciekawym składnikiem kuchni indonezyjskiej - który można również kupić już w Polsce i warto bo zawiera mega, mega dużo białka! No i jest pyszny.



Składniki na 2 porcje:

1 opakowanie tempeh
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub posiekanego korzenia kurkumy
1/2 łyżeczki soku z limonki
Sól
Olej
Dodatkowo - ryż, prażona cebula, surówka

Przygotowanie:
Czosnek, kolendrę i kurkumę łączymy ze sobą (zagniatamy, tworzymy pastę, dodajemy kilka łyżeczek wody i soku z limonki). Dodajemy sól. Tempeh kroimy w cienkie (ale nie rozpadające się plastry). Obtaczamy w paście z przypraw. Marynujemy przez 1h. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tempeh na złocisty kolor z obydwu stron. Podajemy z ryżem, cebulką i surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger