Tempeh goreng
0
Kuchnia indonezyjska
,
Kuchnie Świata
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Soja
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Tempeh Goreng - czyli smażony tempeh, wcześniej marynowany w aromatycznych przyprawach. Druga najczęściej jedzona przeze mnie potrawa na Bali 😂
Tempeh - czyli sfermentowane nasiona soi z charakterystyczną tekturą (jak widać na zdjęciu). Zdecydowanie jest baaaardzo ciekawym składnikiem kuchni indonezyjskiej - który można również kupić już w Polsce i warto bo zawiera mega, mega dużo białka! No i jest pyszny.
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie tempeh
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub posiekanego korzenia kurkumy
1/2 łyżeczki soku z limonki
Sól
Olej
Dodatkowo - ryż, prażona cebula, surówka
Przygotowanie:
Czosnek, kolendrę i kurkumę łączymy ze sobą (zagniatamy, tworzymy pastę, dodajemy kilka łyżeczek wody i soku z limonki). Dodajemy sól. Tempeh kroimy w cienkie (ale nie rozpadające się plastry). Obtaczamy w paście z przypraw. Marynujemy przez 1h. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tempeh na złocisty kolor z obydwu stron. Podajemy z ryżem, cebulką i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz