Sernik dyniowy na herbatnikach


Sernik dyniowy to must have jesienny. Jeżeli lubicie dynię to ten przepis jest hiitem :) Mocno cynamonowy, niesamowicie puszysty i smaczny. Czy może być lepiej? 



Składniki:
150 g herbatników pełnoziarnistych
50 g masła
1 kg sera sernikowego (zmielony na gładko twaróg lub z wiaderka)
500 g puree z dyni (upieczona dynia, następnie zblendowana)
120 g ksylitolu/erytrolu/cukru
4 małe jajka
1 budyń na 3/4 L mleka lub 1 i 1/2 normalnego (ja wybrałam smak krówkowy)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy, masło rozpuszczamy i mieszamy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki ugniatamy na całym spodzie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Twaróg miksujemy z puree z dyni. Dodajemy jajka. Następnie wsypujemy budyń, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik dodatkowo z wierzchu możemy posypać cynamonem. Pieczemy przez ok. 1h. Idealnie smakował będzie polany białą czekoladą, syropem dyniowym (przepis na blogu) lub posypany startą karmelową czekoladą. A sam też będzie super 😁



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger