Prosta babka dyniowo-kakaowa


BABKA DYNIOWO-KAKAOWA idealna do porannej, jesiennej kawy i nie tylko! 🎃🎃🎃 U mnie bez cukru, na mące orkiszowej i z syropem dyniowym oraz orzechami włoskimi. Meeega prosty przepis (bo po co kombinować)🤤



Składniki:
350 g mąki (u mnie orkiszowa)
130 g ksylitolu/erytrolu/cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szkl. puree z dyni
200 ml kefiru
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu lub przyprawa piernikowa
3 łyżki kakao + 3 łyżki kefiru/mleka

Przygotowanie:
Suche składniki łączymy ze sobą. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich kefir i olej. Mokre i suche składniki łączymy ze sobą. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao z kefirem/mlekoem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę na babkę. Naprzemiennie rozkładamy obydwie masy. Babkę pieczemy przez 50 min. Upieczoną babkę możemy oblać syropem dyniowym lub czekoladą i posypać orzechami.













Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

2 komentarze:

  1. Babki z dynią jeszcze nie robiłam ! Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna i z pewnością pyszna! Dziękuję za przyłączenie się do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger