Prosta babka dyniowo-kakaowa
2
Babki
,
Cynamon
,
Dynia
,
Kakao
,
Mąka orkiszowa
,
Mąka pszenna
,
Pyszne wypieki i desery
BABKA DYNIOWO-KAKAOWA idealna do porannej, jesiennej kawy i nie tylko! 🎃🎃🎃 U mnie bez cukru, na mące orkiszowej i z syropem dyniowym oraz orzechami włoskimi. Meeega prosty przepis (bo po co kombinować)🤤
Składniki:
350 g mąki (u mnie orkiszowa)
130 g ksylitolu/erytrolu/cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szkl. puree z dyni
200 ml kefiru
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu lub przyprawa piernikowa
3 łyżki kakao + 3 łyżki kefiru/mleka
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy ze sobą. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich kefir i olej. Mokre i suche składniki łączymy ze sobą. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao z kefirem/mlekoem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy formę na babkę. Naprzemiennie rozkładamy obydwie masy. Babkę pieczemy przez 50 min. Upieczoną babkę możemy oblać syropem dyniowym lub czekoladą i posypać orzechami.

Babki z dynią jeszcze nie robiłam ! Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudna i z pewnością pyszna! Dziękuję za przyłączenie się do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuń