Bajaderki


BAJADERKI 🤤 czyli idealny pomysł na wykorzystanie "spieprzonego" ciasta 😂🍪🍰 W sobotę robiłam spód orzechowy i nie wyszedł. Po prostu - za dużo masła, za mało mąki i wyszła klapa. Nienawidzimy marnowania jedzenia więc jak tylko spód przestygł zabrałyśmy się za bajaderki. Można je zrobić z każdego ciasta, z resztek różnych ciastek i muffinek (bez galaretek, mas itd.).



Przepis jest NA OKO - wszystko zależy od tego czego użyjecie do ich robienia. Ja do moich nie dodałam wcale masła bo w spodzie było go już sporo, ale jak Wasze było za suche to właśnie masło wszystko naprawi. Podobnie z cukrem i kakao - nie dałam wcale bo w moim spodzie było już dużo cukru i kakao. Jeżeli ciasto jest za suche - dodajcie więcej mleka, jeżeli za mokre - więcej herbatników.


Składniki:

ok. 600-1000 g ciasta, ciastek, muffinek itp.
50 g masła
1 łyżka kakao
1/2 szkl. mleka
100 g cukru
3 kieliszki alkoholu (rumu, wódki itp.)
1 mały słoik dżemu
Wiórka kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:
Ciasto kruszymy/blendujemy. Jeżeli używamy samych ciast/muffinek dobrze jest dodać kilka herbatników. Mleko podgotowujemy z masłem, kakao i cukrem (jeżeli ciasta są słodkie - cukier pomijamy lub dodajemy go mniej). Dolewamy do pokruszonego ciasta. Dodajemy również alkohol i dżem. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest już łatwe do formowania - robimy z niego kuleczki wkładamy do lodówki na 2-3h. Następnie bajaderki obtaczamy w wiórkach kokosowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger