Prosta chałka cynamonowa
0
Boże Narodzenie
,
Cynamon
,
Drożdżowe
,
Mąka orkiszowa
,
Mąka pszenna
,
Pieczywo
,
Pyszne wypieki i desery
PROSTA CHAŁKA CYNAMONOWA 🍁 Wracam do Was z przepisami i mam dla Was idealną chałkę na jesień. Podczas jej pieczenia w domu unoszą się dwa najlepsze zapachy - drożdży i cynamonu, a o poranku można dodać jeszcze zapach kawy...
Składniki:
600 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 450-750
0,5 szkl. letniego mleka
40 g drożdży
3 jajka
60 g masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżek erytrolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
Kruszonka:
50 g mąki
25 g masła
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
+ 1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy i łączymy w misce z letnim mlekiem i 2 łyżeczkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Po upływie czasu ze wszystkich składników zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na 3 lub 8 części i pleciemy chałkę (sprawdź Instastory). Przekładamy ją na blaszkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. W międzyczasie łączymy składniki na kruszonkę i przecieramy je w palcach. Wkładamy do lodówki. Po upływie 30 minut piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz