Wegetariańska "carbonara" z tofu
3
Jajka
,
Kuchnia Włoska
,
Kuchnie Świata
,
Makarony
,
Obiad
,
Parmezan
,
Pasty
,
Przepisy wegetariańskie
,
Tofu
,
Wegetariańskie
WEGE CARBONARA Z TOFU to ODLOT 😍😍😍 Szczerze mówiąc gdy pierwszy raz ją robiłam obawiałam się, że będzie to klapa. Jednak boczek to boczek 🥓😂 ale śmiało mogę stwierdzić, że jest równie dobra! A może i lepsza... Wiadome, nie smakuje identycznie jak ta oryginalna z mięsem ale jest pyszna, po prostu ❤️ Ważne jest aby użyć wędzonego tofu lub zwykłego i dodać paprykę wędzoną - to właśnie ta wędzonka super podkręca smak całości.
Składniki na 2 duże porcje lub 3 mniejsze:
300 g makaronu spaghetti
1 kostka tofu wędzonego
2 jajka
50 g parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie. W misce mieszamy jajka ze startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy w garnku tofu i masą serowo-jajeczną.
Dzisiaj zrobiłam na obiad i mogę powiedzieć, że jest pyszne! O dziwo tak przyprawione tofu bardzo przypomina (mi) w smaku boczek :)
OdpowiedzUsuńAleż mnie to cieszy!
UsuńSuper, będę robić! Uwielbiam tofu wędzone- smakuje prawie jak boczek ��
OdpowiedzUsuńTylko chciałam dodać, że jeżeli ktoś jest strikto wege- czyli nie jadą mięsa/ zwierząt w ogóle, to parmezan nie będzie dobrą opcją, ponieważ zawiera on podpuszczkę zwierzęcą!
Zamieniła bym go na inny ser wege lub parmezan w wersji wege ale jest ciężko dostępny.
Super przepis, pozdrawiam wszystkich :)