"Carbonara" z tofu


CARBONARA Z TOFU to ODLOT 😍😍😍 Szczerze mówiąc gdy pierwszy raz ją robiłam obawiałam się, że będzie to klapa. Jednak boczek to boczek 🥓😂 ale śmiało mogę stwierdzić, że jest równie dobra! A może i lepsza... Wiadome, nie smakuje identycznie jak ta oryginalna z mięsem ale jest pyszna, po prostu ❤️ Ważne jest aby użyć wędzonego tofu lub zwykłego i dodać paprykę wędzoną - to właśnie ta wędzonka super podkręca smak całości.



Składniki na 2 duże porcje lub 3 mniejsze:
300 g makaronu spaghetti
1 kostka tofu wędzonego
2 jajka
50 g parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie. W misce mieszamy jajka ze startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy w garnku tofu i masą serowo-jajeczną.



8 komentarzy:

  1. Dzisiaj zrobiłam na obiad i mogę powiedzieć, że jest pyszne! O dziwo tak przyprawione tofu bardzo przypomina (mi) w smaku boczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, będę robić! Uwielbiam tofu wędzone- smakuje prawie jak boczek ��

    Tylko chciałam dodać, że jeżeli ktoś jest strikto wege- czyli nie jadą mięsa/ zwierząt w ogóle, to parmezan nie będzie dobrą opcją, ponieważ zawiera on podpuszczkę zwierzęcą!

    Zamieniła bym go na inny ser wege lub parmezan w wersji wege ale jest ciężko dostępny.

    Super przepis, pozdrawiam wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba pamiętać, że jedyny makaron który się tutaj nada to cienkie spaghetti. Im grubsze nitki tym bardziej smak makronu będzie dominował tofu, jajka i parmezan. Poza ty, przepis świetny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dziś dostałam polecajkę tego przepisu i coś mi się zdaje, że to danie wleci jutro na obiad:-D Dziękuję! A propos vermezanu- można zrobić samemu- blendujemy orzechy nerkowca z płatkami drożdżowymi i grubą solą. I voila!

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi zachęcająco spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiliśmy z moją dziewczyną, od tamtej pory nic już nie jest takie samo…Pychota 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. danie nie jest wegetariańskie, parmezan ma w sobie podpuszczkę zwierzęcą

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger