Wegetariańska "carbonara" z tofu


WEGE CARBONARA Z TOFU to ODLOT 😍😍😍 Szczerze mówiąc gdy pierwszy raz ją robiłam obawiałam się, że będzie to klapa. Jednak boczek to boczek 🥓😂 ale śmiało mogę stwierdzić, że jest równie dobra! A może i lepsza... Wiadome, nie smakuje identycznie jak ta oryginalna z mięsem ale jest pyszna, po prostu ❤️ Ważne jest aby użyć wędzonego tofu lub zwykłego i dodać paprykę wędzoną - to właśnie ta wędzonka super podkręca smak całości.



Składniki na 2 duże porcje lub 3 mniejsze:
300 g makaronu spaghetti
1 kostka tofu wędzonego
2 jajka
50 g parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie. W misce mieszamy jajka ze startym parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy w garnku tofu i masą serowo-jajeczną.



3 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam na obiad i mogę powiedzieć, że jest pyszne! O dziwo tak przyprawione tofu bardzo przypomina (mi) w smaku boczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, będę robić! Uwielbiam tofu wędzone- smakuje prawie jak boczek ��

    Tylko chciałam dodać, że jeżeli ktoś jest strikto wege- czyli nie jadą mięsa/ zwierząt w ogóle, to parmezan nie będzie dobrą opcją, ponieważ zawiera on podpuszczkę zwierzęcą!

    Zamieniła bym go na inny ser wege lub parmezan w wersji wege ale jest ciężko dostępny.

    Super przepis, pozdrawiam wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger