Babeczki drożdżowe z nadzieniem
0
Babeczki
,
Czekolada
,
Drożdżowe
,
Mąka pszenna
,
Pyszne wypieki i desery
,
Śliwki
BABECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 😍 na super tydzień (w sumie i bez nich też będzie super bo jest 3 dni wolnego, a niektórzy mają i 4 ale! z nimi będzie jeszcze superowszy). Wyszły pyszne i nie ukrywam, że drożdżowe ostatnio wychodzi mi super. Prosty przepis, chwila roboty i można wcinać. Uwaga❕ ciepłe prosto z piernika są jeszcze lepsze. Uważaj na palce, podniebienie i żołądek 🤣
Składniki na ok. 20 babeczek:
450 g mąki (u mnie zwykła pszenna)
1/2 szkl. mleka
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
80 g erytrolu/ksylitolu/cukru
6 żółtek
80 g masła
Dżem/marmolada/czekośliwka do nadziewania
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy połowę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (miskę przykrywamy ściereczką). Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy masę z żółtek, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki do rozczynu z drożdży. Zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko je naciągamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Nawijamy, formujemy kulkę i odkładamy do foremek na babeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy babeczki przez ok. 20 min.
450 g mąki (u mnie zwykła pszenna)
1/2 szkl. mleka
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
80 g erytrolu/ksylitolu/cukru
6 żółtek
80 g masła
Dżem/marmolada/czekośliwka do nadziewania
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy połowę mąki i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (miskę przykrywamy ściereczką). Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy masę z żółtek, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki do rozczynu z drożdży. Zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko je naciągamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Nawijamy, formujemy kulkę i odkładamy do foremek na babeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy babeczki przez ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz