Wianuszki z truskawkami
Pyszne wianuszki z truskawkami (lub innymi owocami, które dacie).
Wyglądają przeuroczo! Są niezwykle proste do zrobienia (jak większość moich przepisów), a jakie efektowne!
Składniki na 10 wianuszków:
550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa)
80 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować)
40 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
5 dużych truskawek + jajko
40 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
5 dużych truskawek + jajko
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka z jedną łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka z jedną łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po upływie czasu ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 20 kulek (trochę mniejszych od moreli). Z każdej formujemy cienki wałek, który następnie łączymy z drugim i tworzymy wianuszek. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wbijamy truskawki. Smarujemy jajkiem.
Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, najlepiej na ok. godzinę.
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 min.
Inne przepisy na drożdżówki znajdziesz TU!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz