Sernik waniliowy na zimno z galaretką porzeczkową


Waniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem. Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato!





Składniki:
Spód:
▪️ 100 g kakaowych ciastek
▪️ 70 g roztopionego masła

Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie tortownicy (my dodatkowo wyłożyłyśmy ją papierem do pieczenia.

Masa serowa:
▪️ 1kg sera zmielonego/homogeniowanego (najlepiej waniliowego) bez cukru
▪️ 200 g sera marcarpone (opcjonalnie)
▪️ 8 łyżek cukru pudru z ksylitolu/erytrolu lub zwykłego
▪️ 2 czubate łyżki żelatyny
▪️ 1/2 szkl. gorącej wody

▪️ Cukier waniliowy/olejek waniliowy/ziarna wanilii
Żelatynę dodajemy do gorącej wody, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Ser miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną żelatynę. Mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy masę na spód. Chłodzimy przez 2-3 h.

Galaretka:
▪️ 200-300 g owoców (porzeczki, truskawki, maliny, jagody)
▪️ 2 płaskie łyżki żelatyny
▪️ 1,5 szkl. wody

Owoce rozgniatamy lub blendujemy. Gotujemy z 1,5 szkl. wody przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy z żelatyna do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy galaretkę. Przelewamy do tortownicy i chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.




2 komentarze:

  1. Przepis nie dla mnie, bo nie cierpię serników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest wiele innych ciast, które możesz zrobić zamiast sernika :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger