Proste drożdżówki z malinami i kruszonką
Niesamowicie puszyste drożdżówki z malinami i kruszonką ❤️ Przepis jest bardzo prosty, ale jak to drożdżowe - dość czasochłonny. Jednak uważam, że warto. Są naprawdę OBŁĘDNIE dobre!
Składniki na 10 duuużych drożdżówek:
550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa)
50 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować)
40 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
2-3 garście malin
40 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
50 g roztopionego masła
2-3 garście malin
Kruszonka:
30 g mąki
15 g masła
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski i w środku robimy wgłębienie. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłego (nie wrzącego) mleka z jedną łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min.
Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
W między czasie łączymy składniki na kruszonkę.
Po upływie czasu ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lekko naciągamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wbijamy maliny. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką poszczególne drożdżówki.
Blaszkę odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, najlepiej na ponad godzinę.
Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz