Pełnoziarniste kruche ciasto z owocami i masą serową
6
Borówki amerykańskie
,
Ciasta z owocami
,
Maliny
,
Mąka pełnoziarnista
,
Owoce
,
Owoce leśne
,
Pełnoziarniste
,
Porzeczki
,
Pyszne wypieki i desery
,
Ser
Przepyszne, proste , pełnoziarniste ciasto kruche z masą serową, owocami i kruszonką. Cała duża blaszka zniknęła w dosłownie jeden dzień, a nawet pół :) A poza tym wszystkim prezentuje się pięknie, prawda?
Składniki:
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
60 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut.
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu/mascarpone
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy do ich połączenia.
Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 20 minut.
Owoce i kruszonka:
600 g owoców leśnych (porzeczek, malin, borówek, truskawek)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem. Łączymy z ksylitolem/erytrolem/cukrem i skrobią.
5 łyżeczek mąki pełnoziarnistej
4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru
3 łyżeczki masła
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w dłoniach (rozcieramy je).
Owoce przekładamy na podpieczony spód z masą serową. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20-30 minut w 170 stopniach (do momentu aż kruszonka się zarumieni).
Kruche ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
60 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.
Po jej zrobieniu wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Blaszkę (klasyczną prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód przez 15 minut.
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu/mascarpone
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru
1 jajko
Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy do ich połączenia.
Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy przez 20 minut.
Owoce i kruszonka:
600 g owoców leśnych (porzeczek, malin, borówek, truskawek)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem. Łączymy z ksylitolem/erytrolem/cukrem i skrobią.
5 łyżeczek mąki pełnoziarnistej
4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru
3 łyżeczki masła
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w dłoniach (rozcieramy je).
Owoce przekładamy na podpieczony spód z masą serową. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 20-30 minut w 170 stopniach (do momentu aż kruszonka się zarumieni).
cudne! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka. Muszę takie zrobić, szkoda że w cukierniach nie widziałam takiej pyszności bo od razu kupiłabym kilogram :-)
OdpowiedzUsuńCzy można dać mrożone owoce?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA ten budyń jako proszek się dodaje czy mam go ugotować najpierw?
OdpowiedzUsuńproszek
Usuń