Galaretka porzeczkowa z musem czekoladowym
1
Bez pieczenia
,
Bezglutenowe
,
Ciasta z owocami
,
Czekolada
,
Deser
,
Dietetyczne
,
Galaretka
,
Na imprezę
,
Owoce
,
Porzeczki
,
Pyszne wypieki i desery
Sezon na porzeczki w pełni, a ja dostałam ich kilo więc jest u nas ostatnio bardzo porzeczkowo.Jednak jeżeli ich nie macie, a w lodówce macie inne owoce, które chcecie wykorzystać śmiało to zróbcie! Tak naprawdę każde owoce leśne się sprawdzą.
Galaretka jest kwaśna, dlatego musiałam dodać do niej coś dla przełamania smaku. Postawiłam na intensywny mus czekoladowy i to był świetny pomysł. Deser jest naprawdę niezwykły.
Składniki:
Galaretka:
250 g porzeczek
1 szkl. wody
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/miodu/cukru (lub więcej)
2 łyżeczki żelatyny
Galaretka:
250 g porzeczek
1 szkl. wody
1/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/miodu/cukru (lub więcej)
2 łyżeczki żelatyny
Porzeczki blendujemy lub zgniatamy tłuczkiem. Przesypujemy je do rondelka, zalewamy wodą i dodajemy słodzidło. Gotujemy przez 5 min. Dodajemy żelatynę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 min. Przelewamy galaretkę do słoiczków i studzimy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Mus czekoladowy:
1 jajko
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
30 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w rondelku z 3 łyżkami mleka lub wody.
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy ze słodzidłem na białą, puszystą masę. Do żółtek dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przekładamy do słoiczków i ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Deser wygląda obłędnie! Prawdziwe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuń