Dżem porzeczkowy


Kto się pisze na śniadanie w ogrodzie? 🌳🌱🌿 Chrupiący chleb, świeżo zaparzona kawa i domowy dżem porzeczkowy na który niżej podrzucę Wam przepis. Lepiej nie widzę!




Składniki na 4 słoiki:
2 kg porzeczek
200-250 g cukru/ksylitolu/erytrolu (ja robiłam na cukrze)

Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy cukier. Gotujemy przez 3h na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i przewracamy do góry dnem.
Do szerokiego garnka nalewamy wodę, wkładamy ścierkę oraz słoiki - nie mogą się stykać. Gotujemy przez 10 min. Po upływie czasu wyciągamy słoiki i ponownie przekładamy do góry dnem - najlepiej na ścierce.



Róbmy przetwory! 5.

1 komentarz:

  1. Czekam, aż dobrze dojrzeja na krzaczkach i zaczynam produkcję ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger