Panzanella - czyli toskańska sałatka z chleba i pomidorów
Chleb
,
Dietetyczne
,
Kapary
,
Kuchnia Włoska
,
Kuchnie Świata
,
Na imprezę
,
Nie marnuję
,
Oregano
,
Pomidor
,
Zioła
Panzanella - toskańska sałatka z chleba i pomidorów 🍞🍅 Pyszny, letni pomysł na wykorzystanie już lekko starych bułek/chleba/ciabatty.
Przepisów i pomysłów na Panzanellę jest tyle co ludzi więc śmiało kombinujcie i dodawajcie coś od siebie. Może to być anchois, papryka, ogórek, parmezan czy ocet balsamiczny.
*Użyj dojrzałych, soczystych, słodkich pomidorów - to one odpowiadają za cały smak końcowy.
Składniki:
3 różne, duże pomidory
2 garście pomidorów koktajlowych
2 ciabatty/bułki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki kaparów
5 gałązek świeżego oregano lub bazylii
Sól, pieprz, czosnek lub oliwa czosnkowa
Oliwa
2 garście pomidorów koktajlowych
2 ciabatty/bułki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki kaparów
5 gałązek świeżego oregano lub bazylii
Sól, pieprz, czosnek lub oliwa czosnkowa
Oliwa
Przygotowanie:
Ciabattę kroimy na większą kostkę. Mieszamy w misce z 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i czosnkiem lub oliwą czosnkową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy ją na blaszce przez 5-10 min. Pomidory i pomidorki koktajlowe kroimy. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Gałązki oregano obrywamy z listków. Wszystkie składniki mieszamy. Ciabattę dodajemy tuż przed podaniem.