Eton Mess
Bez pieczenia
,
Deser
,
Kuchnia Brytyjska
,
Kuchnie Świata
,
Na imprezę
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
Truskawki
ETON MESS - to brytyjski bałagan z 3 SKŁADNIKÓW. Połączenie świeżych truskawek 🍓, bezy i śmietany - totalnie prosty deser, który naprawdę zachwyca ❣️
Można podawać go z dowolnymi letnimi owocami, jednak tradycyjnie podawany jest z truskawkami.
Pierwotnie Eton Mess (który był serwowano w Eton College od lat 30-tych) składał się z truskawek i bananów oraz lodów lub śmietany. Bezy zostały dodane później.
Składniki na 2 porcje:
4 garście truskawek
100 g śmietany 30-36%
Bezy (mogą być domowe np. z tego przepisu lub sklepowe, da się znaleźć nawet takie na ksylitolu! Około dwie garście)
Przygotowanie:
Bezy kruszymy. Śmietanę ubijamy przez 2 minuty. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Odkładamy kilka na bok do dekoracji. Delikatnie zgniatamy je widelcem aby puściły trochę soku. W szklance mieszamy śmietanę z bezami. Dodajemy truskawki. Delikatnie mieszamy lub po prostu wszystko układamy warstwami.
