Wytrawny torcik placuszkowy z łososiem i serkiem
Łosoś
,
Na imprezę
,
Placuszki i naleśniki
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Sałatki i przekąski
,
Śniadania
,
Śniadanie
Jeżeli jesteś fanem łososia - zakochasz się w nim jeszcze bardziej.
Połączenie puszystych placuszków, kremowego serka i pysznego łososia. To wszystko posypane koperkiem i zamknięte w jednym daniu czyli Torciku placuszkowym!
Właśnie takie jedzenie lubię najbardziej!
Składniki na 1 torcik:
10 łyżek mąki
10 łyżek mleka
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szczypta soli
1 łyżka oliwy
1/4 łyżeczki sody
50 g łososia wędzonego Mowi
1 kubeczek białego sera kanapkowego
Przygotowanie:
Mąkę, jajko, mleko, zioła, sól, oliwę i sodę mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być gęsta, ale łatwo się rozprowadzać po patelni. Patelnię rozgrzewamy. Nakładamy masę łyżką. Koperek myjemy, suszymy i siekamy. Pieczemy placuszki z dwóch stron. Każdy usmażony placek smarujemy serkiem, przekładamy kawałkiem łososia i posypujemy koperkiem. Układamy wieżę. Na sam koniec dodatkowo dodajemy koperek.
