Tzatziki
Czosnek
,
Grill
,
Jogurt
,
Koperek
,
Kuchnia Grecka
,
Kuchnie Świata
,
Mięta
,
Na imprezę
,
Ogórki
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sałatki i przekąski
,
Wegetariańskie
Sos (dip) Tzatziki to moja ostatnia miłość. Najbardziej lubię go z pitą i gyrosem.
Jest mega orzeźwiający, lekki i naprawdę - pyszny!
U mnie z ogromną ilością świeżych ziół i dodatkowym ząbkiem czosnku.
Składniki:
1 ogórek
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku lub mięty
Sól, pieprz
Oliwa
Przygotowanie:
Ogórka obieramy (nie musimy bardzo dokładnie). Ścieramy go i odciskamy z niego jak najwięcej wody na sitku. Czosnek przeciskamy. Jogurt mieszamy ze startym ogórkiem, czosnkiem i posiekanym koperkiem lub mięta. Doprawiamy pieprzem. Przed podaniem solimy. Podajemy z odrobiną oliwy.