Torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami



Letni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. 
Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. 
Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️

Składniki na formę 18 cm:
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej typ ok. 750)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra dół). Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy stopniowo ksylitol/erytrol/cukier i żółtka, ocet i olej. Kakao mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i pieczemy biszkopt przez 30 min. 

Masa:
Opakowanie mascarpone
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej + erytrol/ksylitol
4 łyżki mleka
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem. Miksujemy z mascarpone.
Biszkopt dzielimy na pół, rozsmarowujemy 3/4 masy na dolnej części i przykrywamy górną. Na górnej części rozprowadzamy resztę masy i układamy świeże owoce.



Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger