Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta
Ciecierzyca
,
Dietetyczne
,
Sałatki
,
Sałatki i przekąski
,
Ser
,
Ser Feta
,
Szpinak
,
Warzywa
,
Warzywa strączkowe
Bardzo prosty i przyjemy przepis na wiosenno-letnią sałatkę.
Delikatny szpinak, chrupiąca ciecierzyca i słony ser feta to przepyszne połączenie.
Użyłam prawdziwej greckiej fety jednak możecie również użyć sera sałatkowego.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie szpinaku baby
400 g ugotowanej ciecierzycy
1/2 kostki sera feta
1 pomidor
Sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szczypta soli
Szczypta pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę.
W misce mieszamy szpinak, ciecierzycę i kawałki pomidora. Kruszymy ser feta.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę.