Paluchy pizzowe Twisty z łososiem i suszonymi pomidorami
Drożdżowe
,
Łosoś
,
Na imprezę
,
Pizza
,
Pomidor
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Sałatki i przekąski
,
Zdrowy fast food
Trochę sama siebie pokomplementuję, ale teraz to przeszłam samą siebie.
Ale to dobre! I fajne na imprezę. Ciasto robi się samo - 5 min zagniatania, 1 h rośnięcia i 15 min pieczenia. Gwarantuje, że posmakuje nawet tym co za łososiem nie przepadają - sprawdzałam! :)
Składniki:
300 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
25 g drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka ziół prowansalskich
300 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
25 g drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatki:
100 g łososia wędzonego Mowi
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub sosu pomidorowego
5 suszonych pomidorów
50 g sera żółtego lub mozzarella
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ścierką.
Ser ścieramy na grubych oczkach. Łososia i pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na cienki, wydłużony prostokąt - obficie podsypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Połowę smarujemy koncentratem/sosem. Posypujemy serem i układamy łososia i pomidory. Przykrywamy drugą częścią i zlepiamy ciasto. Kroimy je na pół (na długości), a następnie dodatkowo 6 razy na szerokości. Zlepiamy ciasto. Wykręcamy Twisty. Pieczemy paluchy przez 15 min.
