Ciasto Łabędzi Puch | Zdrowsza Wersja |
Łabędzi Puch to zdecydowanie ciasto, które mocno kojarzy mi się z moją mamą. W sumie też zawsze je razem robimy.
Maj jest miesiącem gdzie kombinujemy i myślimy jaki prezent na Dzień Mamy możemy Jej sprawić, a czasem najlepszym rozwiązaniem jest właśnie... CIASTO.
U mnie Łabędzi Puch jest w wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto niskokaloryczne, ale na pewno ma mniej kalorii od swojej oryginalnej wersji i jest zdrowsze (z oryginału zabrałam mąkę pszenną, cukier oraz sporą ilość masła i [o zgrozo!] margaryny).
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Odrobina octu
5 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Odrobina octu
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy erytrol i żółtka oraz odrobinę octu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy.
Masa:
3 bułki (dwie grahamki i jedna zwykła pszenna)
3 szkl. mleka
0,5 szkl. ksylitolu/erytrolu
3/4 kostki miękkiego masła
Esencja/aromat waniliowy
100 g wiórków kokosowych
Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka, odstawiamy aby zmiękły. Następnie rozdrabniamy je widelcem (nie odciskamy mleka). 1 szklankę mleka gotujemy z ksylitolem/erytrolem, dodajemy przygotowaną bułkę oraz wiórki kokosowe. Gotujemy ok. 5 minut cały czas mieszając. Masę studzimy.
Miękkie masło ubijamy na puch. Stopniowo dodajemy do masła masę (ciągle miksujemy) oraz aromat/esencję waniliową.
Posypka kokosowa:
1 łyżka masła
70 g wiórków kokosowych
3 łyżki ksylitolu/erytrolu
Mało roztapiamy na patelni. Dodajemy wiórka i ksylitol/erytrol. Podsmażamy na złocisty kolor (możemy dodać trochę wody). Studzimy.
PRZEKŁADANIE:
+ Dżem (lub gęsty mus) jagodowy/z czarnej porzeczki
Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem. Następnie nakładamy masę i równomiernie ją rozprowadzamy. Całość posypujemy posypką kokosową, lekko ją wbijamy.
P.S
Do 30 czerwca 2019 r. na stronie https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ na hasło: durszlak10 macie 10% zniżki na zakupy w e-sklepie 💔
