Ciasteczka owsiane z rabarbarem
Mój dzisiejszy eksperyment czyli CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM 🍪🌱🍪 Zwanym również łabałbałem, nie zapominajcie o tym 🤣 Mega chrupiące, słodko-kwaśne i przede wszystkim zdrowe i pyszne (pisząc ten opis już połowy nie ma).
Komu jeszcze rabarbar kojarzy się z dzieciństwem? Mi zdecydowanie i z tego co wiem to też wielu z Was! Gdy tylko zaczynał się sezon rabarbarowy z mamą kupowałyśmy go kilogramami i wykorzystywałyśmy do kompotu, ciasta czy ciasteczek. Od małego lubiłam pomagać Jej w kuchni i tak nam zostało - jesteśmy zgranym teamem!
Komu jeszcze rabarbar kojarzy się z dzieciństwem? Mi zdecydowanie i z tego co wiem to też wielu z Was! Gdy tylko zaczynał się sezon rabarbarowy z mamą kupowałyśmy go kilogramami i wykorzystywałyśmy do kompotu, ciasta czy ciasteczek. Od małego lubiłam pomagać Jej w kuchni i tak nam zostało - jesteśmy zgranym teamem!
Składniki na 9 ciastek:
10 łyżek mąki (pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej)
10 łyżek płatków owsianych
5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
2 korzenie rabarbaru (2 garście pokrojonego w drobną kosteczkę)
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i wykładamy na blaszce. Ciasteczka pieczemy przez 15 min (do zarumienienia).
Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:
P.S
Do 30 czerwca 2019 r. na stronie https://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ na hasło: durszlak10 macie 10% zniżki na zakupy w e-sklepie 💔
