Tort marchewkowy z masą budyniową



Mam dla Was dziś coś niesamowicie pysznego! 
Jest to tort marchewkowy z masą budyniową,
Idealny na Wielkanoc i każdy inny wiosenny dzień! Mocno cynamonowy, zdrowy, z kremowym budyniem...


Składniki:

Ciasto:
300 g mąki orkiszowej
300 g startej marchewki
4 jajka
50 g drobno posiekanych orzechów
150 ml oleju rzepakowego
1/2 szkl. ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1/4 kostki masła
3 budynie waniliowe 
2 łyżki ksylitolu
3/4 szkl. kaszy mannej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy. Dodajemy stopniowo ksylitol oraz olej (ciągle miksujemy). Dodajemy startą marchewkę oraz orzechy. Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy ok. 60 min lub do suchego patyczka. Spód studzimy i kroimy go na dwie części. Gotujemy mleko (tyle ile jest napisane na opakowaniu budyniu) z ksylitolem. Dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i na to nakładamy drugą. Gotowe ciasto można polać miodem i posypać orzechami.




Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger