Orkiszowy mazurek Rafaello | bez cukru |


MAZUREK RAFAELLO


Skoro się tu znalazłeś/aś to znaczy, że jesteś fanem Rafaello i nawet święta muszą być kokosowe!
W pełni Cię rozumiem, mam to samo. 
Przepis na mazurek jest MEGA prosty, praktycznie robi się on sam i ciężko go zepsuć. 
Jeżeli nie macie dostępu do już obranych migdałów wystarczy je sparzyć i ściągnąć skórkę przy pomocy nożyka.

Składniki na MAŁĄ formę do pieczenia:
Ciasto:
230 g mąki orkiszowej
100 g masła 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
3 żółtka

Masa Rafaello:
250 g mascarpone
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru

+ Sparzone i obrane migdały

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Zimne masło siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i słodzidło. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy. Przekładamy do formy, zaginamy rogi i dociskamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 20 min. Upieczony spód dobrze studzimy.

Mascarpone miksujemy przez minutę. Dodajemy stopniowo słodzidło i wiórki kokosowe. 

Przekładamy masę kokosową na spód. Całość dekorujemy migdałami. Na koniec wszystko można posypać dodatkowo kokosem. 


Więcej przepisów na zdrową Wielkanoc znajdziesz TU.



Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger