Mocno kakaowa babka marmurkowa
Babki
,
Czekolada
,
Jogurt
,
Kakao
,
Mąka orkiszowa
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Mocno kakaowa babka marmurkowa 😋 idealna na zbliżającą się coraz większymi krokami Wielkanoc.
Jest mocno kakaowa, z delikatną nutą pomarańczy.
Do jej zrobienia możecie użyć również dowolnej mąki.
Składniki:
4 jajka
380g mąki orkiszowej
150 ml oleju rzepakowego
3/4 szkl. ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat pomarańczowy
230 g jogurtu naturalnego
5 łyżek kakao
Przygotowanie:
Jajka ubijamy. Dodajemy stopniowo ksylitol.
Ubijamy przez kilka minut do puszystości, stopniowo wlewamy olej cały czas miksując.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Masę jajeczną również dzielimy na pół. Do jednej dodajemy mąkę z kakao. Podczas miksowania dodajemy naprzemiennie mąkę i połowę jogurtu oraz kilka kropel aromatu pomarańczowego. To samo robimy z drugą częścią masy jajecznej i resztą mąki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do przygotowanej formy (ja użyłam silikonowej, metalową należy natłuścić i o sypać mąką) wlewamy jasną część masy, a następnie ciemną. Wszystko mieszamy delikatnie szpatułką. Babkę pieczemy przez ok. 50-60 min. do "suchego patyczka".
Polewa:
7 łyżek mleka
1 łyżka masła
3 łyżki kakao
3 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki ksylitolu
Mleko rozpuszczamy w rondelku z masłem i czekoladą. Dodajemy Kakao oraz ksylitol. W razie gdyby polewa była zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka.