Linsensuppe - zupa z soczewicy
Curry
,
Kuchnia Niemiecka
,
Kuchnie Świata
,
Marchewka
,
Natka pietruszki
,
Pietruszka
,
Przepisy wegetariańskie
,
Seler
,
Soczewica
,
Warzywa strączkowe
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zupy
Linsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie.
Składniki:
200g czerwonej lub brązowej soczewicy
1 por
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1 cebula
1/2 selera
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki przyprawy curry
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki warzywa kroimy w kostkę lub plastry. Podsmażamy w garnku na łyżce oleju. Dodajemy soczewicę, przyprawy i zalewamy całość 1l wody lub bulionu. Gotujemy przez 15 min. Podajemy że świeża pietruszką i kleksem z jogurtu lub śmietany. Smacznego 😋