Zdrowy orzechowiec | O ponad połowę mniej kaloryczny! |



Zdrowszy, z o połowę mniejszą kalorycznością niż jego oryginalna wersja. 
Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy.
Najlepszy na drugi dzień.
Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie.
Nie da się nie pokochać tego ciasta. 

Składniki: 
Ciasto: 
400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
2 jajka 
1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu 
50 g masła 
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu 
1 kopiasta łyżeczka sody 

Masa: 
900 ml mleka
80 g masła 
3 budynie waniliowe 
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru
1/2 szkl. kaszy mannej 

Polewa orzechowa:
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki miodu
2 łyżki masła

Przygotowanie: 
W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i pieczemy pierwsza część przez ok. 20 min. Orzechy podprażamy z miodem, masłem i wodą. Wbijamy je w drugą część rozwałkowanego ciasta i je pieczemy. Gotujemy mleko (tyle ile jest napisane na opakowaniu budyniu) z ksylitolem/erytrolem i dodajemy kaszę manną. Gdy zacznie się gotować dodajemy budynie rozpuszczone w mleku. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy budyń. Smarujemy pierwszą część ciasta masą i nakładamy drugą z orzechami. Ciasto jemy na drugi dzień.




Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger