Prawdziwe proziaki prosto z podkarpacia
Jak zrobić idealne proziaki?
Prawdziwe PROZIAKI PROSTO Z PODKARPACIA!
Tak proziaki robiła
moja jedna babcia, robi druga, robi moja mama i tak proziaki robię ja.
Prawdziwy, najprawdziwszy, rodzinny przepis.
Proziaki to typowe placki mączne z Podkarpacia robione tu od
ponad 150 lat. Ich nazwa pochodzi od zawartości sody (prozy). Tradycyjnie
pieczone na blasze kuchni kaflowych opalanych drewnem. Proziaki można również
piec na blasze wyłożonej na ognisku lub po prostu na rozgrzanej patelni.
Idealne same z masłem, zamiast bułki na kanapki, jako
dodatek do sałatek lub zamiast chlebków do dań indyjskich.
Składniki:
5 szkl. mąki
1 płaska łyżka sody
400-500 ml kefiru/maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto. Ma być puszyste, delikatne, niezbite ale
ma się dobrze odrywać od dłoni. Odrywamy kawałek ciasta, obtaczamy go w mące
(nie żałujemy jej sobie), formujemy proziaka i pieczemy go na rozgrzanej patelni
z obydwu stron, na małym gazie tak aby środek „nie latał”. Najlepszy jest
jeszcze ciepły z masłem.