Muszle zapiekane z serem



27 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Sera... czyli jeden z najlepszych dni w roku!
Bez sera nie ma pizzy, tostów i wielu innych pysznych dań.
Bez sera nie ma też mojego ostatnio ulubionego obiadu, czyli muszli zapiekanych z serem w
sosie pomidorowym. 
W całym daniu najważniejszą rolę odgrywa właśnie ser. Najlepiej jest użyć co najmniej 2
jego rodzajów. 
Ja użyłam sera Cheddar Wyke Mature oraz Camembert Royal, które idealnie ze sobą się
komponują. 
Do tego pyszna passata i sycący, niezwykły obiad gotowy.
GOTUJMY! :)

Składniki:
400 g makaronu muszle
Cheddar Wyke Mature 
Camembert Royal 
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1  łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
Szczypta papryki ostrej
Sól

Przygotowanie:
Makaron muszle gotujemy w osolonej wodzie al dente. 
Ser Cheddar ścieramy na grubych oczkach, a Cambembert kroimy na małe kawałeczki.
Mieszamy. 
Passatę podgrzewamy w rondelku z bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą oraz solą. 
Ugotowany makaron lekko studzimy. Nadziewamy mieszanką serów. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem pomidorowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muszle zapiekamy przez ok. 25 min.   
Smacznego.


#MiędzynarodowyDzieńSera #temar #ŚwiatSerówTemar #ser





Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger