Muszle zapiekane z serem
Kuchnia Włoska
,
Kuchnie Świata
,
Makarony
,
Obiad
,
Pomidor
,
Przepisy wegetariańskie
,
Ser
,
Wegetariańskie
27 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Sera... czyli jeden z najlepszych dni w roku!
Bez sera nie ma pizzy, tostów i wielu innych pysznych dań.
Bez sera nie ma też mojego ostatnio ulubionego obiadu, czyli muszli zapiekanych z serem w
sosie pomidorowym.
W całym daniu najważniejszą rolę odgrywa właśnie ser. Najlepiej jest użyć co najmniej 2
jego rodzajów.
Ja użyłam sera Cheddar Wyke Mature oraz Camembert Royal, które idealnie ze sobą się
komponują.
Do tego pyszna passata i sycący, niezwykły obiad gotowy.
GOTUJMY! :)
Składniki:
400 g makaronu muszle
Cheddar Wyke Mature
Camembert Royal
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
Szczypta papryki ostrej
Sól
Przygotowanie:
Makaron muszle gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Ser Cheddar ścieramy na grubych oczkach, a Cambembert kroimy na małe kawałeczki.
Mieszamy.
Passatę podgrzewamy w rondelku z bazylią, oregano, papryką słodką i ostrą oraz solą.
Ugotowany makaron lekko studzimy. Nadziewamy mieszanką serów. Przekładamy do
naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem pomidorowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Muszle zapiekamy przez ok. 25 min.
Smacznego.
#MiędzynarodowyDzieńSera #temar #ŚwiatSerówTemar #ser