Makaron ryżowy z tofu


Moje pierwsze spotkanie z tofu było niezbyt udane.
Nie wiedziałam jak się za nie zabrać.
Trochę poczytałam, poduczyłam się, pokombinowałam i od teraz tofu to moja całkiem spora miłość.

Samo zamarynowane tofu pachnie trochę jak kiełbasa, a smakuje jak wędzony ser.
W każdym razie - naprawdę smakowicie.
I jak kiedyś tofu nie jadłam wcale to teraz gości u mnie na talerzu bardzo często. 

Składniki:
100g makaronu ryżowego
1 kostka tofu wędzonego
1 mała marchewka
1/2 papryki
1 ząbek czosnku
5 łyżek sosu sojowego

Opcjonalnie: 
1 łyżeczka słodko-pikantnego sosu

Przygotowanie:
Tofu dzień wcześniej marynujemy w sosie sojowym (3 łyżkach) i przeciśniętym czosnku. 

Marchewkę obieramy lub szorujemy i ścieramy na tarce. 
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. 
Na 1 łyżce oleju podsmażamy tofu.
Wrzucamy marchewkę i paprykę. 
Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i opcjonalnie słodko-pikantny sos.
Wrzucamy makaron i chwilę podsmażamy. 




Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger