Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i serem feta
Bezglutenowe
,
Brokuł
,
Dietetyczne
,
Makarony
,
Ser
,
Ser Feta
Dzień dobry! Jakie plany na weekend? Jeżeli nie macie to może jednym z planów będzie zrobienie pysznej zapiekanki na obiad?
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z BROKUŁEM, KURCZAKIEM I SEREM FETA.
Składniki na 3-4 porcje:
350g makaronu świderki (u mnie bezglutenowy)
1 brokuł 1 pierś z kurczaka
1/2 kostki sera feta
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki jogurtu
1/2 szkl. startego żółtego sera (można dać mniej lub więcej)
Oliwa
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente. Nie wlewamy wody z makaronu tylko w niej przez 2-3 minuty gotujemy jeszcze podzielonego na małe różyczki brokuła. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i kurczaka kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie. Wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. W misce mieszamy jajka, ser i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, brokuła i kurczaka. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Zalewamy masą z jajek. Pieczemy przez 20-25 min (do zarumienienia).