Proste cebularze




ORKISZOWE, PROSTE CEBULARZE 😋 Lubicie? 
Bardzo prosty przepis, w sumie to praktycznie robią się same.

Cebularze lubię odkąd polubiłam cebulę (tak, tak, jako dziecko jej nienawidziłam). Jednak ta pszenna, pełna konserwantów bułka (lub wyrób bułkopodobny) to teraz nie to samo co kiedyś. 

Dlatego stworzyłam swoją wersję z minimalną ilością składników i maksymalną ilością smaku.
U mnie cebularze są z niewielką ilością cebuli, ale możecie władować jej dużo więcej. 


Składniki na ok. 13 cebularzy:
Ciasto:

400g mąki (u mnie orkiszowa typ 750)
25g świeżych drożdży
1 szkl. ciepłej wody
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Cebula:
1 jajko
1 duża cebula
Sól

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Cebule kroimy w kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kubkiem krążki. Układamy na posmarową odrobiną oleju blaszkę. Wgniatamy cebulę, smarujemy jajkiem i posypujemy solą.
Pieczemy 25 min.




Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger