Pełnoziarniste babeczki czekoladowe z dodatkiem marchewki
Została nam marchewka z surówki z obiadu więc nie mogła się zmarnować. Wykorzystuję wszystko co mam w lodówce na 100%, a nie zawsze da się przewidzieć ile czego zejdzie.
Ochota na słodkie u nas też była więc zmajstrowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem marchewki, na mące pełnoziarnistej. Jeżeli lubicie zdrowe, lekkie i pyszne wypieki to ten przepis musi się znaleźć na Waszej liście "To do".
Składniki na 6 babeczek:
1 mała marchewka
1 jajko
6 kopiatych łyżek mąki pełnoziarnistej
1 łyżka kakao
1/2 szkl. kefiru/maślanki
2 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki mieszamy.
Masę przekładamy do foremek.
Babeczki pieczemy przez 25 min.