Jajka w sosie holenderskim




Wiosna zawitała ponownie na bloga!
Trochę słońca się pokazało i chce się więcej i więcej.

Dziś mam dla Was propozycję idealną na imprezę, śniadanie i Wielkanoc (chociaż do niej jeszcze daleko). Jajka w sosie holenderskim. Są naprawdę pyszne. U nas zniknęły w oka mgnieniu i musiałam dorobić kolejne :) 

Składniki:
10 jajek 

Sos holenderski:
4 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
70 g masła
Sól, pieprz

+ rzeżucha, kiełki, szczypiorek

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół.
Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny przez 5 minut.
Masło roztapiamy w rondelku. Zbieramy i wylewamy biały nalot.
Gorące masło wlewamy stopniowo do żółtek ciągle miksując. 
Miksujemy przez ok. 3 minuty. 
Jajka polewamy sosem. 
Podajemy ze szczypiorkiem, rzeżuchą bądź kiełkami.


Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger