Jajka w sosie holenderskim
Jajka
,
Na imprezę
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sałatki i przekąski
,
Śniadania
,
Śniadanie
,
Wegetariańskie
,
Wielkanoc
Wiosna zawitała ponownie na bloga!
Trochę słońca się pokazało i chce się więcej i więcej.
Dziś mam dla Was propozycję idealną na imprezę, śniadanie i Wielkanoc (chociaż do niej jeszcze daleko). Jajka w sosie holenderskim. Są naprawdę pyszne. U nas zniknęły w oka mgnieniu i musiałam dorobić kolejne :)
Składniki:
10 jajek
Sos holenderski:
4 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
70 g masła
Sól, pieprz
+ rzeżucha, kiełki, szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół.
Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny przez 5 minut.
Masło roztapiamy w rondelku. Zbieramy i wylewamy biały nalot.
Gorące masło wlewamy stopniowo do żółtek ciągle miksując.
Miksujemy przez ok. 3 minuty.
Jajka polewamy sosem.
Podajemy ze szczypiorkiem, rzeżuchą bądź kiełkami.