Curry z pieczarkami i ciecierzycą


Currrrrrrrrrrry me :)
Lubicie kuchnię azjatycką? Jeżeli tak - ten przepis pokochacie!
Idealnie kremowe curry, wyraziste i mega zdrowe. 
W ten zimowy wieczór przenieśmy się do gorrrącej Azji...


Składniki na 3 porcje:
100 g surowej ciecierzycy
250 g pieczarek
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
Kumin
Papryka słodka
Papryka ostra
Sól
Kolendra
Kurkuma
2 łyżki oliwy/olej sezamowy

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie wylewamy wodę, wlewamy nowa i gotujemy przez 1,5h. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę/olej sezamowy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy chwilę. Pieczarki kroimy w paseczki i wrzucamy do garnka. Podsmażamy. Dodajemy ciecierzycę i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprawiamy. Gotujemy do wyparowania wody.





Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger