Chlebki z papryką i serem feta
Cebula
,
Drożdżowe
,
Kuchnia Grecka
,
Kuchnie Świata
,
Mąka orkiszowa
,
Na imprezę
,
Papryka
,
Ser Feta
Dzień dobry!
Wiecie jaki zapach jest moim ulubionym w domu? Zapach drożdży. Więc jak tylko mam czas i drożdże w lodówce to staram się robić jak najczęściej coś z ciasta drożdżowego.
Tym razem postawiłam na trochę greckie smaki czyli chlebki/drożdżówki z papryką, cebulą, serem feta i oregano. Pachną ciepłem i wakacyjnym słońcem. Więc jeżeli tęsknicie za latem to zdecydowanie polecam Wam je zrobić. Na pewno rozświetlą Wasz dzień :)
Składniki na ok. 13 chlebków:
Ciasto:
400g mąki (u mnie orkiszowa typ 750)
25g świeżych drożdży
1 szkl. ciepłej wody
1/3 szkl. oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
+
1/2 cebuli
1/2 papryki
1/4 kostki sera feta
1 łyżeczka oregano
Sól
1 jajko
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Cebule, paprykę i ser feta kroimy w kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kubkiem krążki. Układamy na posmarową odrobiną oleju blaszkę. Wgniatamy cebulę, paprykę, ser feta, smarujemy jajkiem i posypujemy solą oraz oregano.
Pieczemy 25 min.
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Cebule, paprykę i ser feta kroimy w kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wałkujemy i wykrawamy kubkiem krążki. Układamy na posmarową odrobiną oleju blaszkę. Wgniatamy cebulę, paprykę, ser feta, smarujemy jajkiem i posypujemy solą oraz oregano.
Pieczemy 25 min.