Tarta ze szpinakiem i serem feta



Ależ to było dobre!

Chrupiąca tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak.
Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :)


Składniki na dużą tartę:
Ciasto:
250 g mąki (u mnie orkiszowa)
1 jajko
100 g zimnego masła
Sól 
Zimna woda

Farsz:
Opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki jogurtu
Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego)
Pieprz
Vegeta Natur Pikantna z chilli

Przygotowanie:
Zagniatamy krótko ciasto dolewając tyle wody, aby było zwarte.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wyciskamy czosnek i podsmażamy. Dodajemy szpinak.i podmażamy do momentu aż wyparuje woda. W misce mieszamy jajka, jogurt i pokruszony ser. Całość wylewamy na patelnię. Doprawiamy Vegetą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min.

Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 min.




1 komentarz:

  1. O, kurcze. Brzmi (i wygląda) bardzo fajnie. Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger