Pieczony falafel
0
Cebula
,
Ciecierzyca
,
Curry
,
Kuchnia Arabska
,
Kuchnie Świata
,
Przepisy wegetariańskie
,
Warzywa
,
Warzywa strączkowe
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Jednym z moich postanowień noworocznych jest wprowadzenie 3 wegańskich dni w tygodniu. Mięsa co prawda i tak jemy niewiele i w małych ilościach, jednak chciałabym aby było go stopniowo coraz mniej dlatego myślę coraz więcej nad wegańskimi przepisami na obiad.
Falafel uwielbiam i jem już dobrych paru lat, jednak zawsze to była wersja smażona.
Tym razem postanowiłam go upiec, jednak bez odrobiny oleju się nie obyło - wyciąga on smak.
Mieszanka przypraw z chilli, kuminem, kolendrą, cynamonem i imbirem to podstawa.
Falafel był testowany przez 3 osoby poza mną i każdej smakował, więc może i Ty spróbujesz być przynajmniej jeden dzień w tygodniu weganem? :)
Falafel podałam z klasycznym hummusem z odrobiną soku z pomarańczy, czarnuszką i płatkami kwiatów.
Składniki na 4 porcje:
300 g suchej ciecierzycy
1 cebula
4 łyżki przyprawy Vegeta Natur do gyrosa
1/2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur Pikantna z chilli
2 łyżeczki syropu z agawy (lub w wersji vege miodu)
Olej rzepakowy do posmarowania
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy na noc zimną wodą.
Odcedzamy i wrzucamy do maszyny i rozdrabiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do ciecierzycy wraz z przyprawami i syropem z agawy/miodem. Odstawiamy na 10 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Miejsca gdzie będziemy kładli falafele smarujemy olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Po upływie czasu z masy formujemy kulki lub kotleciki (odsączamy wodę) i przekładamy na blaszkę. Smarujemy z wierzchu olejem. Pieczemy przez 10 min i obracamy na drugą stronę. Pieczemy do momentu aż falafel będzie ładnie zarumieniony.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz