FIT Wuzetka


Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :)
Idealnie słodka, mocno kakaowa. 

Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części mleczka kokosowego!
Gdy masa będzie za rzadka dodaj "śmietan fix". 

Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną:

Biszkopt: 
7 jajek
2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
1,5 szkl. mąki orkiszowej
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
Odrobina octu

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy erytrol i żółtka oraz odrobinę octu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Dzielimy biszkopt na pół.


Masa:
2 puszki mleczka kokosowego (min. 24 h w lodówce)
4 łyżki erytrolu
Opcjonalnie: jeden śmietan fix

Ubijamy tylko stałą część mleczka kokosowego razem z erytrolem przez ok. 5 min.
Przekładamy masą dolną część biszkoptu i przykrywamy drugim.

Polewa czekoladowa:
1 gorzka czekolada
1 łyżka masła
Odrobina mleka
4 łyżki kakao

Czekoladę dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w rondelku z resztą składników. Polewamy biszkopt czekoladą. Dekorujemy "kleksem" z masy. 





2 komentarze:

  1. Masa na mleku kokosowym, Twoja wuzetka musi smakować obłędnie! 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger