FIT Wuzetka
4
Bez laktozy
,
Biszkopt
,
Ciasta
,
Czekolada
,
Dietetyczne
,
Kakao
,
Kokos
,
Mąka orkiszowa
,
Pyszne wypieki i desery
Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :)
Idealnie słodka, mocno kakaowa.
Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części mleczka kokosowego!
Gdy masa będzie za rzadka dodaj "śmietan fix".
Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną:
Biszkopt:
7 jajek
2/3 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki orkiszowej
2/3 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki orkiszowej
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
Odrobina octu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczko proszku do pieczenia
Odrobina octu
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy erytrol i żółtka oraz odrobinę octu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy. Dzielimy biszkopt na pół.
Masa:
2 puszki mleczka kokosowego (min. 24 h w lodówce)
4 łyżki erytrolu
Opcjonalnie: jeden śmietan fix
Ubijamy tylko stałą część mleczka kokosowego razem z erytrolem przez ok. 5 min.
Przekładamy masą dolną część biszkoptu i przykrywamy drugim.
Polewa czekoladowa:
1 gorzka czekolada
1 łyżka masła
Odrobina mleka
4 łyżki kakao
Odrobina mleka
4 łyżki kakao
Czekoladę dzielimy na kostki. Rozpuszczamy w rondelku z resztą składników. Polewamy biszkopt czekoladą. Dekorujemy "kleksem" z masy.
Masa na mleku kokosowym, Twoja wuzetka musi smakować obłędnie! 😍
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Jakie są wymiary blaszki? :)
OdpowiedzUsuńKlasyczna prostokątna forma- ok.34x24cm
Usuń