Czekoladowy sernik na zimno na spodzie pierniczkowym | bez cukru |



Sernik zrobiony na resztkach z domku z piernika :)
Idealnie czekoladowy, przełamany pomarańczą, wanilią i nutą alkoholu. 
Możecie do niego użyć dowolnych ciasteczek, jednak wersja pierniczkowa jest idealna.
Twaróg mieliłam sama, jednak możecie użyć też takiego z wiaderka.
Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :)

Składniki:
Spód:
200 g pokruszonych pierniczków lub innych ciastek
40 g masła 

Masa serowa:
500 g sera białego (zmielonego)
9 łyżek ksylitolu/erytrolu
2 łyżki żelatyny 
6 łyżek gorącej wody 
200 g czekolady (u mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
Kilka kropel aromatu waniliowego
Opcjonalnie: sok z pomarańczy, Baileys lub inny likier 

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową.

Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka lub w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. 
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy/blendujemy. 
Sprawdzamy czy masa jest odpowiednio dla nas słodka, jeżeli nie - dodajemy więcej słodzidła.
Masę serową przelewamy na spód. Odstawiamy w zimne miejsce na całą noc lub min. 5-6 h.




2 komentarze:

  1. mam pytanie, bo zawsze to jest pomijane w przepisać. Forma o jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli w przepisach nie jest napisane nic o niestandardowej wielkości formy to mowa jest o formie "klasyku", którą każdy ma w domu.
      Prostokątna - 34x24 cm / 36x24 cm / 34x23 cm / 32 x 22 cm
      Okrągła - +/- 25 cm

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger