Zupa z suszonych grzybów z makaronem


Bardzo prosta i pyszna zupa z suszonych grzybów. Im ich więcej w zupie - tym jest lepsza. Ja ją uwielbiam i pierwszy raz podobną jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie.
Idealna na obiad jak i kolację świąteczną.

Składniki:
5-6 garści suszonych grzybów
ok. 5 l wody
4 łyżki jogurtu naturalnego
Odrobina mąki orkiszowej
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Makaron jajeczny

Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie przez 5h lub najlepiej całą noc. Kroimy na długie paski. Wrzucamy do garnka wraz z wodą po moczeniu i dolewamy resztę. Jogurt mieszamy z mąką i odrobiną wody z zupy. Mieszamy i dodajemy do całości. Gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pietruszkę. Podajemy z makaronem jajecznym. 



1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger